Video Pazarlama Stratejileri
3 Adımda Video Pazarlama Stratejisi Nasıl Geliştirilir?
İyi planlanmış bir video pazarlama kampanyasının markanızın farkındalığını ve firmanızın web sitesinin başarısını arttırmada en iyi yöntemlerden biri olduğuna şüphe yok. Firmanızın duyulmasında bunun ne kadar faydalı olduğunu görebilmek için şu istatistiklere bir göz atalım:
* ComScore’un yürüttüğü bir araştırmaya göre, video içeriği olan web siteleri, ziyaretçilerinin dikkatini video içeriği olmayan sitelerden iki dakikadan daha fazla bir süre üzerlerinde tutabiliyorlar.
* AimClear tarafından yapılmış başka bir araştırma ise evrensel aramalarda listelenen videoların sırf yazı içeren rakiplerinden %41 civarında daha fazla tıklanmaya sahip olduğunu ortaya koymuş.
* Forrester ajansının ortaya koyduğu son çalışma ise iyi bir video pazarlama stratejisi olan web sitelerinin Google sonuçlarında ilk sayfada sıralanma olasılıklarının 53 kat daha fazla olduğunu söylüyor.
Ana fikir şu ki; eğer başarılı bir online çalışma yürütmek niyetindeyseniz, video pazarlama stratejileri için gerekli zaman ve kaynaklarınızı hazırlamalı ve uygulamaya koymalısınız.
Ne yazık ki ne kadar SEO tekniği varsa gündemde bir o kadar da video pazarlama stratejisi var. Bu nedenle de bir firma için ’iyi’ olan bir strateji bir diğer firma için yanlış bir seçim olabiliyor. Haliyle de bu alanda ilk defa çalışma yapacak firmalarda çeşitli karmaşalar olabiliyor.
Firmanız için hangi video pazarlama stratejisini seçeceğinize karar vermekte zorlanıyorsanız aşağıdaki fikirlere bir göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz:
Adım 1#: Hedeflerinizi belirleyin
Kameranızın ‘kayıt’ tuşuna basmadan ya da ekran görüntüsü kaydetmeye başlamadan önce neden video pazarlama yöntemini seçtiğinizi düşünmeye biraz vakit ayırın. Yaratıcılığınızı canlandırmak adına bu motivasyonların video pazarlama kampanyanızın temellerini oluşturup oluşturmayacağını bir düşünün:
*Google’ın sonuçları arasında ilk sıralarda yer alma şansınızı arttırmak
* Yazılı makaleler yerine video formatındaki içeriği tercih eden yoğun müşterilere erişebilmek
*Metin veya görsel ile kendini yeterince gösteremeyecek olan ürün veya servisleri tanıtmak
*Takipçi kazanıp reklamlar üzerinden gelir elde edebileceğiniz bir Youtube kanalı oluşturmak
* ‘Viral’ videolar oluşturarak kalabalık kitlelere ulaşmak
Bu hedeflerin herhangi birini seçmenizde bir sakınca yok ancak bunların her biri için yapmanız gerekenlerin farklı olduğunun farkında olmanız lazım.
Örneğin, eğer hedefiniz videolar aracılığı ile Google arama sonuçlarında üst sıralara çıkmak ise içeriğinizi kendi web siteniz ve çeşitli video paylaşım programları dahli olmak üzere birden fazla web özelliği kullanarak yaymanız gerekir. Her bir sitenin listelemesinde farklı başlık ve açıklayıcı etiketler kullanırsanız Google bunlardan en az birini sonuç sayfasına dahil edecektir.
Öte yandan, eğer hedefiniz YouTube reklamları üzerinden para kazanmak ise videonuzu çeşitli web sitelerinde paylaşmanız işinize yaramayacaktır. Onun yerine, hedefiniz izleyicileri kanalınıza abone etmek ve videolarınızı arkadaşlarıyla paylaşmalarını sağlamak olmalıdır ki bu sayede düzenli bir tıklanma elde edebilesiniz.
Sizin de göreceğiniz üzere, kampanyanızın hedefine göre videonuzu pazarlama tekniğiniz farklılık gösterecektir. Her ne kadar videonuzun internette farkedilmesi için çok çeşitli yöntemler olsa da az sonra bahsedeceğimiz iki adım hedefinizden bağımsız olarak işinize yarayacaktır.
Adım 2# Anlamlı içerik üretimine odaklanmak
İster web sitenizin tıklanma sayısını arttırmak için ister viral bir video yıldızı olmak için uğraşın, her iki durumda da mutlaka uymanız gereken bir kural var: İçeriğinizin anlamlı ve değerli olması!
Gördüğünüz bazı viral videoların ne kadar da saçma ve amatör yapımlar olduğunu vurgulayarak bu söylediğimize ters görüş sunacak olanlara hızlıca bir hatırlatma yapalım. ‘Anlamlı’ içerik illa ki profesyonelce oluşturulmuş demek değildir. Ancak tabii ki amacınız markanızın tanınırlığını arttırmak ise tabii ki iyi bir prodüksiyon aradığınız ünü yakalamanızda yardımcı olacaktır.
Biz burada ‘anlamlı’ derken, hedef kitlenizin görmek isteyeceği türden bir içeriğin oluşturulmasından bahsediyoruz. Eğer bir YouTube yıldızı olmak niyetindeyseniz içeriğiniz ‘Yanlış Dudak Okuma’ veya ‘Sarhoşken Mutfakta Yaptıklarım’ gibi konularda dahi olabilir.
Öte yandan eğer kendinizi bir endüstri duayeni olarak tanıtmak istiyorsanız daha ziyade video ile eğitim veya sunum içerikleri yüklemeniz daha uygun olacaktır.
Gerçekten önemli olan video içeriğinizin hedefinize uygun olmasıdır. Hedef kitlenizin ihtiyaçları ve isteklerini düşünüp onlara ne sunmak istediğinizi mutlaka tanımlayın.
Adım #3: Videonuzu kabul görmüş arama motoru optimizasyonu uygulamalarına göre yükleyin
Video pazarlamayı kullanma amacınız ne olursa olsun, videonuzu online platformlara sürerken dikkat etmeniz gereken birkaç standart video pazarlama uygulamasına dikkat etmenizde fayda var. Videonuzu dünyaya sunmadan şu adımlara dikkat ederseniz başarıya ulaşma şansınızı arttırmış olursunuz:
Video başlığınızla doğrudan alakalı anahtar kelimeler kullanın.
Video içeriğinizi nereye yüklediğinizden bağımsız olarak – ister kendi sitenize ister bir video paylaşma servisine yükleyin- mutlaka bir başlık ve etiket oluşturma şansınız olacaktır. Olabildiğince ilgi çekici ve mümkün olduğunca doğal bir şekilde da en az bir arama motoru optimizasyonuna uygun anahtar kelime kullanmaya dikkat edin.
Özet ve etiketlere doğru, ilgili kelimeleri girin
Videoları nasıl bir şekilde piyasaya sürdüğünüze bağlı olarak, video paylaşım siteleri ve arama motorlarının videonuzu tanımlama ve sıralandırmasına yardımcı olmak üzere bir özet ve anahtar kelimeler girme şansınız olabilir. Uygun olduğu taktirde bu alanlarda, arama motoru optimizasyonunu hedefleyen anahtar kelimeler kullanın.
Video paylaşım servislerine altyazıları kendiniz sağlayın
Çoğu durumda video paylaşım siteleri, özellikle YouTube’da, duyma engelli izleyiciler için otomatik altyazılar oluşturulur. Bu metinler genellikle arama motorları tarafından otomatik oluşturulduğu için onlara güvenmek yerine kendi doğru ve eksiksiz altyazılarınız yüklemeniz çok daha iyi olacaktır.
Kullanıcı etkileşimini teşvik edin
Videolarınızı kendinizin hazırladığınızı varsayarsak, videonun sonunda izleyenleri etkileşime davet etmeniz uygun olacaktır. İzleyenlerden videonuzu paylaşmalarını istemeniz izlenme oranınızı arttıracaktır.
Bu işlerde yeniyseniz video pazarlama yöntemleri size karmaşık gelebilir. Ancak hedefinizi ve beklentilerinizi açıkça belirlediğinizde uygulamanız gereken adımları takip ederek websitenizin trafiğini, karınızı ve markanızın ününü arttırabilirsiniz.
Eğer video pazarlama tekniklerini başarıyla kullanan ve bu konularda yeni olan site yöneticileriyle tercübelerini paylaşmak isteyen birisiyseniz, tavsiyelerinizi lütfen yorumlar kısmında paylaşın!
Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/seo-101-video-marketing-strategy/57000/